Joululimppu ja -sinappi, joulukuu 2024

 

Joululimppu

  •  5 dl piimää (osan voi korvata tummalla, maltaisella oluella) 
  • 50 g hiivaa 
  • 1/2 - 1 tl inkivääriä 
  • 1 tl fenkolia 
  • 2 tl kuminaa 
  • 1 tl suolaa 
  • 1 dl siirappia
  • 3 dl ruisjauhoja
  •  n. 9 dl hiivaleipäjauhoja 

 

Voiteluun: siirappia ja vettä 

  1. Rouhi mausteet. 
  2. Lämmitä piimä haaleaksi. Lisää hiiva ja mausteet piimään, samoin siirappi. 
  3. Alusta jauhot taikinaan. 
  4. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
  5. Leivo taikinasta kaksi pyöreää leipää ja anna niiden kohota hyvin.
  6. Pistele kohonneet leivät. Paista leipiä 200°C:ssa noin 40 min (kiertoilmauunissa riittää 180 astetta) 
  7. Voitele limput kypsennyksen loppuvaiheessa ennen uunista ottoa siirappi-vesiseoksella, jos haluat kiiltävän, tahmean pinnan.

 

Annukan joulusinappi


Mittana käytetään sinappipurkkia

  • 1 prk Collmans sinappijauhetta
  • 1 prk sokeria
  • 1 prk kermaa
  • 1 prk munia
  • 1 rkl perunajauhoja
  • 1 tl suolaa
  • Vähän hunajaa
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • Konjakkia, rommia tms. sinapin maustamiseen

Sekoita kuivat aineet.
Lisää joukkoon kerma ja kananmunat hyvin sekoittaen.
Kuumenna seos liedellä juuri ja juuri kuplivaksi, kun seos saostuu
liedellä, sekoita koko ajan, ettei sinappi pala pohjaan.
Siirrä sinappiseos toiseen astiaan.
Mausta haluamallasi alkoholilla - sekoita hyvin.
Sekoita massa huoneenlämpöiseksi. Lisää lopuksi öljy hyvin sekoittaen.